Systemy ERP wzmacniają firmy z branży mięsnej
Dzięki coraz większej dostępności systemów ERP, uwzględniających potrzeby małych i średnich przedsiębiorstw oraz branżową specyfikę, niewielkie zakłady mięsne mogą się rozwijać i z powodzeniem konkurować na rynku.
W ostatnich latach spożycie mięsa spada. W 2013 r. statystyczny Polak zjadł 68,1 kg mięsa, o 9,5 kg mniej niż w roku 2007. Zmienia się także struktura spożycia – jemy coraz więcej mięsa drobiowego, natomiast znacznie mniej niż kilka lat temu wołowiny i wieprzowiny. Rynek wędlin także stale się przeobraża i reaguje na zmieniającą się sytuację gospodarczą w kraju. Mimo to przemysł mięsny stanowi największy i wciąż mocno rozdrobniony sektor w branży spożywczej w Polsce.
Zakład Masarski Różycki Wilkowski z siedzibą w Miedznie w województwie kujawsko-pomorskim od niedawna wykorzystuje system ERP Navireo polskiej firmy InsERT. Przedsiębiorstwo zainwestowało również w nowoczesną bazę produkcyjną ze sprawnie działającą infrastrukturą chłodniczą oraz własny transport chłodniczy, gwarantujący optymalne warunki dystrybucji towarów.
Na rynku, obok dużych koncernów, konkuruje wiele małych, rodzinnych przedsiębiorstw. Firmy te również muszą sprostać wysokim wymaganiom jakościowym stawianym przez klientów, a także rygorystycznym regulacjom dotyczącym produkcji żywności, przede wszystkim wymogom HACCP (analiza zagrożeń i krytycznych punktów kontroli) i SSOP (codzienne procedury sanityzacyjne). Każdy proces w przedsiębiorstwie z branży mięsnej – począwszy od przyjęcia i sklasyfikowania mięsa pod kątem ilości i jakości, poprzez ważenie i produkcję, aż po finalne pakowanie, etykietowanie i sprzedaż gotowego produktu – podlega stałej kontroli.Niewielkie masarnie, aby utrzymać się na konkurencyjnym rynku, potrzebują silnego wsparcia. Coraz więcej z nich w celu redukcji kosztów i zwiększenia efektywności sięga po rozwiązania, które wcześniej były dostępne tylko dla wielkich graczy, czyli nowoczesne systemy wspomagające zarządzanie.
Zakład Masarski Różycki Wilkowski z siedzibą w Miedznie w województwie kujawsko-pomorskim od niedawna wykorzystuje system ERP Navireo polskiej firmy InsERT. Przedsiębiorstwo zainwestowało również w nowoczesną bazę produkcyjną ze sprawnie działającą infrastrukturą chłodniczą oraz własny transport chłodniczy, gwarantujący optymalne warunki dystrybucji towarów.
Szybko przekonaliśmy się, że wdrożenie ERP było trafioną biznesowo decyzją – mówi Katarzyna Dygulska, kierownik i koordynator ds. HCCP w Zakładzie Masarskim Różycki Wilkowski.Wdrożenie systemu w krótkim czasie przełożyło się na efekty ekonomiczne. Pozwoliło usprawnić mechanizmy kontrolowania bieżącej działalności, obieg dokumentów i dokumentację prowadzonych projektów produkcyjnych oraz zwiększyć wydajność pracowników. Wprowadzono mechanizm kompletacji gotowych wyrobów mięsnych. Dzięki odpowiednim recepturom, na podstawie wagi i rodzaju składników stanowiących tzw. wsad, system wylicza wagę utworzonego wyrobu gotowego i automatycznie tworzy wewnętrzne dokumenty magazynowe. Narzędzie umożliwiło skuteczną kontrolę rozrachunków z klientami oraz zautomatyzowało wiele czynności sprzedażowych i zakupowych dotychczas wykonywanych ręcznie.
Navireo usprawnił poszczególne obszary naszej działalności, szczególnie procesy sprzedaży i produkcji. Nasi pracownicy cenią sobie intuicyjność obsługi nowego systemu, który w pełni zaspokaja specyficzne wymagania firmy z branży mięsnej – podkreśla Katarzyna Dygulska.Podobne doświadczenia ma Jan Fołta, właściciel Zakładu Uboju i Przerobu Mięsa, który we wsi Markowa nieprzerwanie od 21 lat produkuje cenione na całym Podkarpaciu, a także m.in. w Warszawie i Krakowie wyroby. Korzystające z tradycyjnych receptur rodzinne przedsiębiorstwo potrzebowało narzędzia, które zautomatyzuje procesy biznesowe w firmie. Poszukiwano funkcjonalnego systemu potrafiącego organizować procedury sprzedaży, a także zakupów z uwzględnieniem specyficznych dla branży mięsnej wymagań, w tym m.in. ściśle określonych krótkich terminów dostaw i przydatności do spożycia. Zdecydowano się na ERP polskiego producenta.
Zastosowanie systemu Navireo usprawniło funkcjonowanie całego zakładu. Szczególne korzyści zauważamy w doskonale zorganizowanej sprzedaży naszych wyrobów. Daje to nam nowe możliwości rozwoju i ekspansji na rynku – mówi Jan Fołta, właściciel Zakładu Uboju i Przerobu Mięsa w Markowej.System uporządkował i zorganizował sprzedaż mięsa i wędlin do wielu odbiorców, w różnych częściach regionu i kraju. Zapewnił wygodną obsługę pełnej gamy dokumentów handlowych, takich jak faktury, korekty sprzedaży, paragony czy zwroty detaliczne. Zakład może teraz odpowiednio planować zakupy, dostosowując je do potrzeb produkcyjnych i dystrybucyjnych. Navireo obsługuje m.in. faktury zakupu RR, co ułatwia skup produktów od hodowców. System umożliwił także integrację działu finansów z obsługującym firmę bankiem spółdzielczym.
Nowe narzędzie świetnie się sprawdza w prowadzeniu tak wymagającej działalności jak nasza, dzięki swojej otwartości i elastyczności z nawiązką zaspokaja specyficzne potrzeby firmy zajmującej się ubojem i przerobem mięsa – podsumowuje Jan Fołta.Źródło: NAVIREO