Liczy się tylko wartość - systemy ERP w produkcji odchudzonej
Jak system ERP wspomaga wprowadzanie produkcji odchudzonej(lean)?
Od kilku lat odchudzenie produkcji jest uważane za ważny cel przez większość firm. Dlaczego produkcja odchudzona (lean manufacturing) stała się tak popularna? W dzisiejszych warunkach silnej konkurencji zapewnia ona firmom wiele korzyści — skrócenie terminów realizacji, poprawę jakości, obniżenie kosztów, zwiększenie zysków i produktywności oraz poprawę obsługi klientów. Jednakże definicji produkcji odchudzonej jest niemal tyle, ile firm, które starają się ją wdrożyć. Przed rozpoczęciem dyskusji o tym, w jaki sposób system ERP może ułatwić przejście na produkcję odchudzoną, warto więc spojrzeć na ten problem z pewnej perspektywy i uzgodnić podstawowe definicje.
Odchudzanie to zachodnia adaptacja systemu organizacji produkcji firmy Toyota. Firma ta, uważana powszechnie za wzór efektywności i produktywności, osiągnęła znaczne sukcesy dzięki skoncentrowaniu się na wartości dodanej. Ta prosta z pozoru koncepcja jest jednak trudna do zrealizowania w praktyce, ponieważ wymaga zmian, które często wydają się sprzeczne z postrzeganiem intuicyjnym.
Firma, która chce wprowadzić produkcję odchudzoną, musi dokonać krytycznego przeglądu procesów i procedur w celu zidentyfikowania elementów, które dają klientom dodatkowe korzyści , i wyeliminowania pozostałych. Istotą produkcji odchudzonej są ciągłe starania o wyeliminowanie marnotrawstwa.
Ta walka o tzw. „wartość dodaną” może być wpisana bezpośrednio w procesy i działania produkcyjne. Można dość łatwo odróżnić to, co wchodzi bezpośrednio do produktu, od tego, co nie zwiększa wprost jego wartości. Jednakże odchudzanie produkcji może i powinno sięgać dalej niż zakład produkcyjny. Podejście to może przynieść wiele korzyści także w obszarach niezwiązanych bezpośrednio z produkcją, takich jak logistyka, administracja, projektowanie czy gospodarka magazynowa.
Tak więc produkcja odchudzona polega przede wszystkim na eliminowaniu marnotrawstwa i ciągłych udoskonaleniach. Ale od czego należy zacząć odchudzanie? Pierwszym krokiem — co może wydawać się banalne — jest pełne zaangażowanie. Projekt odchudzania ma małe szanse na powodzenie, jeżeli nie będzie wsparty silnym zaangażowaniem i determinacją w całym przedsiębiorstwie. Następnie trzeba opracować procesy i ustalić, które elementy „tworzą wartość”, a które nie. Te pierwsze należy wzmacniać, a te drugie — eliminować.
Odchudzania nie da się wprowadzić szybko, z dnia na dzień. Wymaga ono nieustającego zaangażowania.
Skoro już wiadomo, na czym polega odchudzanie, jaka może być rola systemu ERP w tym procesie? W pierwszych koncepcjach odchudzania ERP i inne systemy informatyczne były pomijane jako nieistotne lub nieprzydatne. Dlaczego?
,br. W miarę rozwoju i poszerzania koncepcji produkcji odchudzonej jej zwolennicy zaczęli uważać, że system ERP i produkcja odchudzona mogą ze sobą bardzo dobrze współpracować, wspomagając się wzajemnie i ułatwiając osiąganie najważniejszych celów.
Puryści akcentują kilka podstawowych zasad, które są podstawą produkcji odchudzonej. Pięć zasad — definicja i specyfikacja wartości, odwzorowywanie strumienia wartości, nieprzerwany przepływ, „zasysanie” przez klienta i dążenie do perfekcji — wspomaganych i wzmacnianych przez pełną kontrolę przepływu informacji i narzędzia do zarządzania oferowane przez kompleksowy pakiet oprogramowania dla przedsiębiorstwa.
Aby przeczytać pełną treść artykułu zarejestruj się w serwisie MagazynIT.pl. Jeżeli posiadasz konto użytkownika w serwisie MagazynIT.pl knij tutaj |